Kurallar
Aşağıda belirtilen “Turnuvaya Özgün Kurallar”, sportif anlayışı ve sürdürülebilir balıkçılığı korumak amacıyla uygulanmaktadır. Bu kurallar, IGFA Kuralları çerçevesinde ancak bu turnuvaya özgün farklılıklar ile hazırlanmıştır ve yerel kanunların geçerliliği önceliklidir.
- Turnuva kuralları, geçerli olan amatör balıkçılık sirküleri izinleri dâhilinde oluşturulmuştur. Sirkülerde olabilecek değişiklikler, turnuva kurallarına da aynen yansıtılır.
- “Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm” Belgeli (charter) hariç Ticari Balıkçılık kaydı bulunan teknelerin kaydı kesinlikle kabul edilmeyecektir.
- Yarışmacı takımlar tekne ismi ile kaydedilir ve yarışma boyunca tekne ismi ile anılır. Tekne ismi harici takım adı ile kayıt yapılamaz.
- Yalnızca “olta” balıkçılığına izin verilmektedir: el oltası ve/veya kamış/çıkrık/makara.
- Sırtı yöntemin yanı sıra, “Jigging” (seyirtme), “Popping” (at-çek), “Drifting” (akış), “Chumming” (mazmozlama) gibi dip ve akıntı avlanmasına, izin verilir.
- Turnuva klasmanı maksimum 80 lb. olup, gerek naylon gerekse Dakron veya PE örgü ip (Braid) ana beden misinalar için
azami 80 pound/libre (36kg) çeker esas sınırdır: (Nylon (mono) için azami 0.90mm, Dacron için azami 0,60mm, Braid için azami 0,38mm). - Yastık destek (backing) misina kullanımı, 80#/lb çekerini aşmamak kaydıyla serbesttir.
- Çift misina ana beden misinadan oluşurken, Wind-on Lider veya daha kalın Lider misina ya da tel malzemeler, tek başlarına boyları 9m’yi (tel için 3m) aşmamak kaydıyla, sadece kol/köstek (lider) için kullanılabilir. Bunlar kombine kullanıldığında toplam boyları 12m’den fazla olmamalıdır.
- Teknede 80lb üzeri takım bulundurulması, kesinlikle yasaktır.
- Mazmoz ve canlı yem yöntemi ile avda çok iğneli oltaların kullanımı yasaktır, sadece jigging ve popping takımlarında izin verilir.
- Canlı yem, sadece yarışma saatleri içinde ve av bölgesinde yakalanmak kaydıyla serbesttir. İlk gün yakalanan yemler, ikinci gün kullanılabilir.
- Standart alışılagelmiş makara/çıkrık el sistemleri dışında, balığı çekmekte yardımcı olabilecek herhangi mekanik, elektrik, elektronik, hidrolik sisteme izin verilmez ve cezaya tabidir.
- Sırtı avında, yayıcı çubuklar (spreader bar), IGFA kurallarına uygun, yani tek iğneli, ya da sadece “mühre” (teaser) olarak kullanılabilir.
- Balığı tekneye almada, elektrikli, mekanik, yaylı, havalı veya lastikli ve benzeri sualtı zıpkın tüfekleri ve mızrakları kullanımı kesinlikle yasaktır, Toplam boyları 3m’yi (10’) aşmamaları kaydıyla saplı kepçe, kanca (kakıç) ve nizami el zıpkını kullanımı serbesttir.
- Paraşüt (akıntı/fırtına çapası) şamandıra, sızdırmaz bidon, balon ve/veya köpük bloklar gibi yüzer “yorucu” sistemlerin kullanımı kesinlikle yasaktır.
- Avlanmaya kesinlikle, daha önceden bildirilen, yayınlanan ve elden verilen sınırlar içinde izin verilmektedir.
- “Oltalar Dışarı” saatinden sonra ve de yarışma saatleri dışında, yavaş tekneler dâhil, avlanmak kesinlikle yasaktır.
- Turnuva saatleri içinde vurmuş balık ile mücadelede, 45 dakikalık ek mücadele süresi standart ve değişmez olarak yarışmacıya tanınır. Son tartı saati de bu uzatmalara paralel olarak uzatılır.
- Bu “geç tasmalama” olayı gerek telsiz gerekse cep telefonu ile avlanma süresinin bitiminden önce hakem veya hakem teknelerinden birine mutlaka bildirilmiş olmalıdır.
- Gerek hakem kararı gerek farklı sebeplerce, mücadele süresince de olsa, puan alamayacağı kesinleşmiş balıklar mutlaka geri salınmalıdır, karaya getirilemez.
- Seyir/avlanma süresince alkol kullanımına izin verilmemektedir.
- Yarışma süresince drone kullanımı ve tekneden naklen yayın yasaktır, cezaya tabidir.
- Hiçbir yarışmacı, yarışmaya sponsor dahi olsa, tekne gövdesinde, bordada, kamarada ya da yelkende, marka tanıtımı, bayrak, flama, tekne giydirme ve benzeri reklam tipi faaliyette bulunamaz, bu unsurları barındırıp teşhir edemez.
- Herhangi bir sebepten diskalifiye olmuş tekne turnuva sahasını terk etmek zorundadır.
- Hiçbir tekne (sponsor katılımı dahil) üstünde, gövdesinde veya bağlı olduğu alanda herhangi bir tanıtım yapamaz, logo, bayrak vb. promosyon malzemeleri kullanamaz. Sadece turnuva marka sponsoru olan tekneler, yarışma saatleri dışında test sürüşü, tekne tanıtmı vb. faaliyetlerde bulunabilir. Tersi davranışlar, yarışmadan diskalifiye sebebi olur.
- Tüm tekneler, mecburi/nizami güvenlik teçhizatı ile donatılmış olmalıdır. Her teknede mutlaka çalışır vaziyette marin VHF telsizi bulunmalıdır, mazeret kabul edilmez. Teknik arızalar en kısa sürede hakem heyetine bildirilmelidir ve giderilmelidir. Çağrılara cevap vermek zorunludur.
- Balık tutan tekne, vuruş anında konum ve yakalamayı takiben, cins ile tahmini boy bildirmek zorundadır. Tüm kararlarda hakem kayıtları esas alınacaktır.
- Tekne İzlenebilirliği (Tracking) kesinlikle zorunludur, aksi durum diskalifiye sebebi teşkil edebilir. Teknik arızalar en kısa sürede hakem heyetine bildirilmelidir ve giderilmelidir.
- Av sahası haritası, yarışmacılara, bölgeyi tarif amacı ile verilen temsili bir belgedir, takip cihazından alınan veri esas teşkil eder.
- Teknedeki insan sayısı, 11m/36ft boyundan ufak teknelerde, kaptan ve/veya süvari dahil azami 6 kişi, 7.5m/25ft boyundan ufak teknelerde ise bu sayı azami 5 kişidir. Daha büyük teknelerde balıkçı sayısı 4 kişi kalmak kaydı ile kişi sayısı artabilir.
- Belirgin bir şekilde balık ile boğuşan ve “kırmızı mücadele bayrağı” asmış olan tekneye 100m’den fazla yaklaşmak kesinlikle yasaktır. Balık Mücadele bayrağı asmak mecburidir. Mücadele eden tekne, yaklaşan teknenin daha fazla uzaklaşmasını ayrıca talep edebilir.
- Yarışma süresince, güvenlik haricinde demirlemek kesinlikle yasaktır. Olası acil durumda demirlendiğinde balık avlamak kesinlikle yasaktır.
- Balık ile Mücadele sırasında, balık tekneyi alan sınırlarının dışına taşırma olasılığı mevcut olduğundan, hakem heyetine bildirmek kaydıyla izin verilebilir.
- Yarışma sırasında tekne mesafeleri en az 50m olmak zorundadır. Ayrıca teknelerin birbirine bordalaması, karaya yanaşması kesinlikle yasaktır. Acil durumlar hakem heyetine bildirilir.
- Tüm tekne evrakları, tekne ve insan sigortaları gibi konular, tekne sahibi veya kaptanı/süvarisi sorumluluğundadır ve turnuva öncesi/süresince geçerli bir şekilde bulundurulmalıdır. Marina bağlama işlemleri doğrudan Marina yönetimi ile yapılır ve turnuva kaydı öncesi tamamlanmalıdır.
- Liman koridoru boyunca, marinaya giriş ve çıkışlarda azami dikkat edilmelidir. Azami 6 tercihan 4 deniz mili transit hızı mecburidir.
- Yarışma süresince denizdeki güvenlik ve sağlık her zaman öncelik taşır. Herhangi bir acil durumda, her tekne imkânları dâhilinde yardım sorumluluğunu doğal olarak taşır.
- Yarışma kuralları, teknelerin marinaya ilk ulaşıp bağlandığı ve yarışma ertesi marinayı terk ettiği tarih ve saatler arası geçerlidir.
- Yarışma öncesi gün turnuva bölgesinde avlanmak yasaktır.
- Sırtı ile avlanmada, 7 (yedi) takımdan fazlası suda olmasına izin verilmemektedir İğnesiz “teaser” bu anlamda takım olarak sayılmaz.
- Mazmoz ve canlı yem ile avlanma durumunda ise, ayni anda suda 3(üç) adet yemli takım bulundurulmasına izin verilir, ancak organizasyon kararınca bu sayı 2(iki)’ye indirilebilir. Ayrıca, ilave bir takım ile jigging veya popping yapılabilir.
- Sadece Jigging ve/veya Popping ile avlanma durumunda, 2 jigging +2 popping olmak üzere en fazla 4 takım kullanılabilir, ancak suda bekleyen “yemli” ağır takım kesinlikle kullanılamaz.
- Orkinos ailesinden tüm balıklar “kanı akıtılıp” iyi durumda ve mutlaka buzlanarak muhafaza edilmelidir
- Ne sebeple olursa olsun, balığın tasmalanması, mücadelesi ve tekneye alınması sırasında, oltanın veya olta kamış/makara takımının el değiştirmesi, yasaktır. Ekibin kalanı sadece balığın içeriye alınmasında kakıç kullanma vb yardımlarda bulunur.
- Kamış, borda üzerindeki veya başka sabit yuvasında iken mücadele kesinlikle yasaktır ve av için iptal sebebi teşkil eder ayrıca ceza puanı gerektirir.
Minimum ağırlık | Puan / kg | |
– Mavi Orkinos (Bluefin) | 28 kg | 6 |
– Uzunkanat Orkinos (Albacore) | 7 kg | 6 |
– Tombik, Yazılı (Skipjack Tuna) | 5 kg | 6 |
– Kılıç | 24 kg | 10 |
– Zargana Azmanı (Spearfish) | 10 kg | 12 |
– Lampuka (Dorado – Mahi-Mahi) | 4 kg | 10 |
– Akya (Çıplak), Sarı Kuyruk | 4 kg | 10 |
– Sinağrit-Trança-Fangri | 4 kg | 10 |
– Diğer balık Türleri | 4 kg | 10 |
Karaya getirilen balık adedi, tekne başına her bir yarışma günü için 2 (iki) sayısını aşamaz. Daha büyük balığı hedefleyen yarışmacı, yakalanan balığı “saklamak için küçük bulup” geri salmaya karar verebilir, ancak, bu balık için puan istemediğini o an deklare etmek zorundadır. Salınan (release edilen) balıklar için, kurallara uygun olması şartıyla, puan verilebilecektir. Tekne başına her bir yarışma günü için puan alabilecek en yüksek toplam balık sayısı 4 (dört) tür.
Günlük balık kotasını dolduran tekneler, marinaya dönerek balıklarını tartıya teslim etmek zorundadır, sonrasında o gün avlanmaya devam edemez.
Bu uygulama tüm türler için geçerli olup, iyice dökümante edilmiş bir geri salma (kesinlikle tarih ve saat kaydı içeren hareketli görüntü desteği olmak kaydıyla), hakem komitesinin değerlendirmesine ve kararına bağlı olarak puan alabilir. Buna yönelik Video kayıtlarında Şerit Ölçüm Cetveli kullanımı şarttır. Bildiri saati ile video saatleri tutarlı olmak durumundadır. Görüntü kayıtları en geç son tartı saatinden ½ saat önce çabuk ve kolay okunabilecek bir formatta hakem heyetine sunulmalıdır. Değerlendirme tamamen organizasyon ve hakem heyetleri kararına bağlıdır.
- Toplam puanda Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük Ödülleri tüm türleri kapsayarak, toplam puan üzerinden belirlenecektir, ancak en büyük balık ödülü ayrıca verilecektir.
- En Büyük Balık kategorisini kazanan balık ayrıca puan tablosunda yer almayacak ancak “Tuna Master of the Year” tablosunda puan alacaktır.
- Özel ödüllerin varlığı, tayini ve kararı tamamen Organizasyon Komitesinin takdirindedir.
- Balık Yakalama anı (tarih & saat dahil) 360° video kaydı, baştan sona kadar ve de balıkçı, takım ile balığı kapsayacak şekilde, mecburidir.
- Her ekip kayıt sonrası “Skipper’s Meeting” ve ödül törenine azami sayıda katılmak mecburiyetindedir.
- Yarışmacıların, yarışma süresince ve ödül töreninde Turnuva Resmi Forması giymelidir. Fotoğraf ve video prodüksiyonlarında yer almanız adına önemlidir.
- Diskalifiye veya ceza puanı, komite kararı olup, genellikle yakalanan balık varsa uygulanır, ancak özel durumlarda (ör. davranış) balık olmaksızın da uygulanabilir.
- “Tuna Master’s Teos” turnuvasından alınan puanlar, “Tuna Master of the Year” ödülünün ilk ayağıdır ve bu kategoride de değerlendirilir.
- Yakalanan balıklar, Turnuva Organizasyonuna aittir ve ödül töreni sonrasında verilen yemek davetinde sunulacaktır.
- Olası tüm şikâyet ve itirazlar görsel kanıt ya da ilave görgü tanığı destekli olmak zorundadır.
- Tüm itirazlar olası olaydan en geç yarım saat içinde hem sözel hem yazılı olarak organizasyona sunulmalıdır. Denizde iken yapılacak olası itirazlar, anında sözel olarak, karaya varıldığında yazılı olarak yapılmalıdır.
- Tartı ile ilgili itirazlar (gerek balık tesliminde gerekse tartı esnasında) keza ayni şartlar altında yapılmalıdır.
- Bu şartlar dışında yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
- Turnuva tarihleri ve avlanma günleri sayısı, hava muhalefeti veya önceden görülemeyen sebeplerden dolayı değiştirilebilir.
- Turnuva Komitesi, web sitesinde yayınlamak ve duyurular ile bildirmek şartı ile kuralları her an değiştirme hakkını saklı tutar; tüm yarışmacılar kuralları ve güncelliklerini yakından takip etmek ile mükelleftir.
- Risk yaratabilecek ciddi hava muhalefeti durumunda organizasyon, katılan teknelerin risk taşıdığına inanırsa, bazı teknelerin denize açılmalarını itiraz hakkı olmaksızın ve de herhangi bir bedel geri ödemeksizin yasaklayabilir.